Vaellus

Aktiiviselle lomailijalle Retkietappi tarjoaa mainiot puitteet päivittäisille vaellusretkille lähiympäristöön. Erilaiset reitit antavat haasteita vaativammallekkin vaeltajalle.
Pieni Karhunkierrospolku on sen verran runsaassa käytössä myös talvisin, että se on kulkijoiden toimesta tallautunut suhteellisen helpoksi kulkea. Joissakin kohtaa polkua voi joutua kyllä hiukan enemmän ponnistelemaan.

Kalastus

Kalastajille Kitkajoki on tunnettu urheilukalastuspaikka, jossa on säilynyt alkuperäinen taimenkanta.
Kitka-joesta saadaan yleensä 2 - 6 kg painoisia "kuningastaimenia". Tilastojen mukaan Kitkajoelta saadaan n. 150 taimenta kalastuskauden aikana. Taimenten keskipaino on n. 3,4 kg.
Kitkan taimenet ovatkin hyvin haastavia ja vaikeasti saatavia. Kalastuksen ohella virkistyminen, rentoutuminen ja "akkujen" lataaminen onkin varminta saalista.

Taimenten lisäksi mukavan kokoiset harrit ovat monien kalastajien tiedossa maamme ulkopuolellakin.

Kalastusluvat saat ostettua Retkietapista.

Autoilevalle kalastajalle Oulanka- ja Kuusinkijoki ovat myös lähellä.

Ratsastus/hevosajelut

Juuman ympäristön upean vaihtelevat maastot hiekkateineen ja metsäpolkuineen tarjoavat upeat puitteet maastoratsastukseen sekä kärryajeluihin ympäri vuoden. Talviaikaan lumiset maisemat kutsuvat koko perheen rauhoittumaan ja rentoutumaan myös rekiajelulle. Halusitpa sitten rentoutua rauhallisen rekiajelun merkeissä tai kokea vauhdin hurmaa vaativammalla ratsastusretkellä, tarjoaa Anun Talli hevospalveluita jokaiseen makuun.

Metsästys ja marjastus

Syksyisin metsästys- ja marjastusmaat ovat autoilijoiden tavoitettavissa. Marjat kyllä saattaa löytyä läheltäkin.

Hiihto

Talvisin on tarjolla avattuja hiihtolatuja Juumasta Rukalle ja lähikyliin, sekä ajettu moottorikelkkaura mm. Oulankaan helpottamaan suksilla ja lumikengillä matkaavia vaeltajia.